Voornemens realiseren in 2021

Maak jij ook voornemens en na januari liggen ze in de vuilnisbak?Geïnspireerd door Kelly schreef ik twintig voornemens uit in januari 2020. En ik schreef die heel specifiek uit op een manier dat die voornemens realiseren, moest lukken. Dat was mijn #20voor2020.

Willen jullie weten hoe het me verging?

SMART schrijven zorgt voor een hogere kans dat je wel kan je voornemens realiseren

Voornemens voor mezelf die ik kon realiseren

En dat ondanks Corona!

 1. De tweede wagen wegdoen. Ik heb er nogal voor moeten pleiten bij mijn risico-averse echtgenoot maar hoe dit liep, lees je hier en hier.
 2. Een tweede douche: die is er net niet geraakt maar de afwerking is bezig dus ik tel dat mee als verwezenlijking. Zoals zo vaak in verbouwingen, viel het project wat ruimer uit dan initieel gesteld. Het is overigens gelinkt aan voornemen 1.
 3. Een nieuwe job hebben: check. Eigenlijk was die al quasi zeker toen ik deze opschreef. Daarbij kwam gratis: meer gemoedsrust, meer onafhankelijkheid: dat telt als veel grotere bonuspunten dan opslag.
 4. Tien boeken lezen waarvan 6 fictie. Gelukt. Leve de e-reader en tv-loze avonden.
 5. Drie keer met mezelf gaan wandelen: dankzij lockdown twee zelfs veel meer dan drie keer.
 6. Mijn streefgewicht halen. Na de zwangerschappen bleven er 3 kilo plakken. En dat werd 4, 5 en toen 6. Ik werd niet meer blij van de foto’s waar ik opstond. Dus traag maar zeker werkte ik naar mijn streefgewicht. Moeilijk want eigenlijk at ik sowieso al best gezond en sober. Het is gelukt. Ik ben nog niet een slanke deerne. Al ging er zeven vanaf. Ik voldoe zeker niet aan de “normen”. Maar ik ben gelukkiger met wat ik zie en voel. Dus de rest kan me gestolen worden.

Wat ik niet kon realiseren, voor mezelf, qua voornemens

 1. 10km lopen op een cityrun. Ik kom tot 8.5 en er zijn geen cityruns geweest dus ik train moedig verder.
 2. 1 maal per maand op date met mijn echtgenoot. De maanden van versoepeling, hebben we dat wel gedaan maar ja, als de horeca toe is, wordt een date al moeilijker. We probeerden het thuis na te bootsen. Het is niet hetzelfde maar voorlopig doen we het daarmee.
 3. Eén keer per maand bloggen. Te ambitieus. Ideeën genoeg, tijd te kort.
 4. Ons jubileumuitstapje ineenboksen. Toegegeven: ik zag het grootser toen ik dit opschreef. In 2020 leerden we wel dat 15km wandelen langs de Zeeuwse kust en afhaal op een bankje opeten, ook kan tellen als je “10-jaar getrouwd” vieren. Dus die is half gelukt, laten we zeggen. En wat zullen we veel moeten inhalen in 2021, dat nachtje weg hebben we dus nog tegoed.
 5. Twee keer mezelf verwennen bij een schoonheidsspecialiste. Misschien lukte me dat ook niet in een jaar waarin ze wel open waren…
 6. Eén keer mezelf op hotel trakteren. Oh cadeau voor mezelf. Uitgaan na het werk en dan gewoon in Brussel een businesshotel binnenstappen. Met rugzak en al op dat kersvers bed neervallen. Een goddelijk ontbijt met een krantje in een stille ontbijtzaal. Het was geboekt nochtans. Toen kwam lockdown 1, dus nog iets om in te halen.
 7. Massage voor mezelf: zie nummer 5 alhoewel ik dat wel kan gebruiken. Deze plan ik toch wel in.

Wat we samen wel konden doen uitkomen

 1. Met de trein op vakantie gaan. Zie hier. Het smaakte naar meer.
 2. Een citytrip met het gezin. Een heerlijke ontsnapping aan het combineren van mijn gezin en job met de zorg voor mijn revaliderende vader.
 3. Tentoonstelling Van Eyck: check te Designmuseum Gent
 4. Twee keer per maand een gezelschapsspel: check en een blijver. Leve Corona hiervoor.

Wat niet lukte qua voornemens voor het gezin

 1. Onze dochter leren spellen. We boeken vooruitgang en afstandsonderwijs heeft dit niet vertraagd, applaus voor onszelf.
 2. Onze zoon leren verliezen. Tja… Daar is nog veel werk aan.
 3. Elke kleine vakantie een culturele uitstap. Moeilijk met de lockdown in de paas- en herfstvakantie. We blikken wel terug op een mooie zomerreis, een zalige tweedaagse Parijs en idem Pairi Daiza. En zoals elke Belg dit jaar hebben we kilometers gefietst en gewandeld in eigen land.

En nu voor 2021?

Resultaat. Een 11/20. En enkele twijfelgevallen die er wel nog bij mogen. Dus voor zo’n speciaal jaar vind ik dit niet slecht. En we leerden ook zoveel andere dingen.

Voor 2021 schreef ik ook al mijn voornemens.

Opnieuw werkte ik met het SMART principe. Als je dit niet respecteert, schrijf je zo vaag en algemeen dat er niets van in huis komt. Schrijf je SMART, dan kan je beter je voornemens realiseren. SMART staat voor

 • Specifiek: heel precies
 • Meetbaar: niet zeggen: meer sporten maar een doel stellen
 • Acceptabel: zodat er een draagvlak is: in het gezin maar ook bij jou
 • Realistisch: ik ga niet stellen dat ik een marathon wil lopen
 • Tijdgebonden: makkelijk: dit jaar
 1. Conditie en soepelheid op peil brengen/houden: 15km lopen per maand en 3x oefeningen op mijn matje
 2. Mijn huidige gewicht aanhouden.
 3. Twee keer op hotel zonder de kinderen: één keer ik alleen, één keer met echtgenoot ook
 4. Mijn gemiddeld aantal stappen op 7500 per dag brengen
 5. Mijn gemiddelde schermtijd op de smartphone onder de 2.5u krijgen.

Met het gezin:

 1. Maandelijks een tête-à-tête met mijn echtgenoot
 2. Elke schoolvakantie twee uitstapjes met de kinderen (de krokusplanning ligt al vast)
 3. Op een boot slapen en in een tent slapen (deze zomer normaal!)

Heb jij voornemens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *