Rijden met een Cambio deelwagen, review

Ik ben gaan rijden met een Cambio deelwagen, mijn eerste keer.
Soms kan je eens ergens niet raken per trein of fiets. En heb je geen taxi voorhanden. Hoe mijn eerste keer rijden met Cambio verliep, lees je in deze review.

Waarom rijden met een Cambio deelwagen

Trouwe lezers weten dat ik een groen vervoer-adept ben. Alleen kan het soms eens zijn dat ik een bestemming heb die niet bereikbaar is per openbaar vervoer of fiets. Omdat we maar één auto hebben, besloot ik dan toch dit abonnement achter de hand te houden. Aanleiding om te starten, was een gepland tripje naar de Kempen.

Zo mooi is hij niet maar functioneel is de Cambio deelwagen zeker wel!

De opstart

Ik nam pas vorige week mijn abonnement. Dit kost me 7 euro per maand, inclusief het afkopen van de franchise bij een ongeval.

Het abonnement opstarten ging ongelooflijk vlot. Uiteraard moet je een aantal formaliteiten invullen: scans nemen van identiteitskaart en rijbewijs. Uiteindelijk moeten ze je kennen, he. Dan een online quiz doorlopen als soort van e-learning. En betalen.

Je betaalt ook een bedrag dat je terugkrijgt bij stopzetten abonnement. Noem het een soort waarborg.

Daarna download je best even de app. Bij ontvangst van de kaart kan je aan de slag.

Als je kaart op je MOBIB kaart komt, gaat dit zelfs sneller.

Die kaart wordt hier nu dus gebruikt voor:

 • Mijn trein abonnement (als het continu thuiswerken tenminste opgehoffen wordt)
 • Mijn blue bike abonnement
 • In Brussel af en toe de metro te pakken (tien beurtenkaart)
 • Als Cambio sleutel dus

Gelukkig heb ik de NMBS parking voorlopig niet nodig, of die moest daar ook nog bij. Hoe en waarom ik zoveel vervoersmiddelen combineer, lees je hier.

De reservatie

Bij reservatie kan je via app of website (en wellicht op nog een manier). Ik nam snel de website, heel simpel. Alles is direct geregeld.

Wat heb je nodig?

 • Start- en einduur
 • Je standplaats (waar je de auto ophaalt)
 • Geschat aantal kilometers

Je kan soms ook de gewenste auto kiezen.

De auto nemen

Wat moet je doen? Ik geef toe, eventjes zenuwachtig daarvoor.

Je zoekt de standplaats en de juiste auto (je hebt een nummer en nummerplaat).

Door je kaart op de voorruit te leggen, gaat die open. Binnen geef je je pincode in op het bakje dat aan de wagen gekoppeld is. Je bevestigt dat de auto in goede staat is en zo krijg je de autosleutel los. Zo kan je vertrekken.

Het rijden met een Cambio deelwagen

Hoe verloopt dan het rijden met zo’n Cambio deelwagen?
Je hebt verschillende groottes van auto maar de kleinere stadswagen is de meest voorkomende. Je kan ook kiezen voor verschillende opties: kinderstoelen, gps, automatische versnellingsbak, …

Ik waagde me (nog) niet aan de elektrische variant. Was al genoeg zo: uiteindelijk ga je rijden met een auto die je niet kent in een stad die je doorgaans niet kent.

En iedere auto is ook anders. Neem dus de tijd om even alles te checken: waar zitten de knoppen voor de lichten en ruitenwissers? Hoe werkt die radio? Ik geef het toe: de radio afleggen is me niet gelukt. Ik kreeg hem gelukkig wel op een aangenamere radiopost. En ik moest ook even wennen aan de 5-versnellingsbak. Thuis hebben we er 6 dus op het kleine stukje autosnelweg, dacht ik heel de tijd: onder 5 zit R, onder 5 zit R dus niet naar 6.

Het uitchecken

Je parkeert terug op je initiële standplaats. Dat zou wel nog een mooie verbetering zijn, dat je hem eens op een andere standplaats kan terugzetten. Stel dat je kan carpoolen in het terugkeren. Of als je hem gebruikt om naar een weekendverblijfje te gaan. Andere aanbieders doen dat wel al. Cambio is echter de enige die zo wijdverspreid zat, dus dat gaf de doorslag.

Na het parkeren, log je even uit op het bakje, sleutel erin, kaart op voorruit en hij is gesloten. Je app geeft onmiddellijk aan dat de reservatie werd afgesloten.

Nog enkele weetjes

 • Je mag hem niet volledig leeg achterlaten voor de persoon die volgt, dus reken dit mee in je tijd
 • Is hij vuil? Geef dat even door. Beschadiging wordt doorgegeven bij start (of achteraf als je iets tegenkwam).
 • Last minute reserveringen zijn mogelijk alsook annulaties.
 • Loopt het wat uit? Verleng dan even via de app
 • ’s Nachts betaal je niet. Dus als je wilt, kan je die alvast ’s avonds halen zodat je ’s ochtends direct weg kan

Mijn eindevaluatie

Dus, rijden met een Cambio deelwagen, ik raad her zeker aan. Ik ben heel positief: vlot in reservatie en gebruik, simpel en handig.

Ik apprecieer vooral de mentale rust van dit soort deelsystemen. Je moet niet zelf een (tweede) auto onderhouden en verzorgen. Toch heb je er altijd één ter beschikking.

En nee, helaas , in mijn thuisstad bestaat dat niet. Mijn stad is een cambio-loos eilandje tussen vele punten op een tiental kilometers rondom mijn stad.
Echter, zoals nu, is dat ook niet nodig: ik moest naar de Kempen. Dus neem ik de trein zover mogelijk als ik kan en dan pas stap ik over in “mijn” cambio wagen.

Een aanrader. Ik ben fan! Vind hier meer info.

Wat denk jij over autodelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *