De auto op de nachttrein

We zetten deze zomer de auto op de nachttrein en trokken zo door Europa! Hoe dit verliep, lees je hier.

Vanwaar de idee voor de auto op de nachttrein?

Toen er vorige zomer wat artikelen verschenen over reizen met de nachttrein, begon ik die met interesse te volgen. Immers, ik ben ervan overtuigd dat de trein een goed alternatief kan zijn voor wagen en vliegtuig, maar de subsidiëring zit verkeerd: door de goedkope kerosine en staatssteun aan luchthavens is het moeilijk opboksen hiertegen. We wilden wel de auto meenemen. Met auto op de nachttrein dus!

Toen Slovenië op de radar kwam als vakantiebestemming, las ik dat er een autoslaaptrein bestond. Vanuit Düsseldorf (op 250km van bij ons) kon je met de auto op de nachttrein mee tot Innsbruck (met de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij) of tot Villach (met een privé maatschappij).

Aangezien wij geen strandvakantie planden maar graag uitstapjes zouden doen, was dit een enorm voordeel: ik vond het zonde om veel geld te betalen voor een huurwagen die vaak minder comfortabel is en kleiner dan de wagen die thuis stilstaat.

Zo gedacht, zo geboekt.

De Nightjet trein van de Obb

Hoe verloopt zo’n reis?

Bij aankomst aan de achterzijde van het station, zo’n uur op voorhand, rijdt één persoon van je gezin de wagen op de aanhangwagon van 2 verdiepingen. Je neemt de bagage voor één nacht uit de wagen en gaat naar het perron. Daar staat de slaaptrein te wachten, waarna de autowagen eraan gekoppeld wordt vlak voor je vertrek.

Bij ons kon je kiezen tussen zitplaatsen (in kleine compartimenten van zes stoelen), een standaard slaapplaats van 6 die je ook met minder kunt privé huren of een luxeslaapplaats, beperkt tot 3 personen per compartiment. We namen een slaapplaats van 6 voor ons viertjes. Dit is een kleine ruimte met een deur, dus afgesloten met links en rechts telkens drie bedden boven elkaar. De twee onderste bedden dienen als zetel voor de avond en de ochtend, waarbij de middelste neergeklapt is als rugleuning.

Lakens, deken en kussen liggen klaar zodat je het bed bij aankomst kan opmaken. Er is een mini tafeltje en wat opbergplek (het dak van het gangpad, bereikbaar vanaf het bovenste bed) en elk heeft een nachtlampje. Er is airco en het raam kan open. Een toilet met lavabo vind je op de gang. Ontbijt is inbegrepen maar basic: twee pistolets met confituur, drank naar keuze. Je krijgt ook enkele flesjes water bij de start. Meer eten is mogelijk om te bestellen bij de treinbegeleider (een restaurantwagon is er niet). 

Hoe verliep de nacht?

Laat ons zeggen dat ze qua comfort best nog wat beter zouden kunnen presteren. Dan spreek ik niet over grotere coupés of een eigen badkamer: het is maar voor een nacht en het toilet werd geregeld gepoetst. Het zijn meer de kleine dingen die niet veel hoeven te kosten: een deftige verduistering (want je passeert ’s nachts nogal wat felverlichte stations). Of iets meer geluidsisolatie (die is in de nieuwe Belgische treinstellen al beter dan die wagons dus moeilijk kan dat niet zijn). Of een deftige tafel waar je echt iets kunt aan doen (vb. je ontbijt eten).

De bedden waren proper maar smal: vooral voor mijn echtgenoot van 1m90 nogal krap. De kinderen sliepen bovenaan, daar was het donkerder en stiller en ze sliepen als roosjes. Die grenscontrole tussen Duitsland en Oostenrijk (wellicht voor illegalensmokkel) om 22u ’s avonds of 6u ’s ochtends is niet top maar misschien hadden we gewoon pech van eruit gepikt te worden voor controle.

Dus beste treinmaatschappij, hierbij enkele tips. In je publiciteit voor je nieuwe wagons spreek je over privé douchecompartimenten. Ik hoop echter dat je het budget ook spendeerde aan kleinere ingrepen die de nachtrust beter bespoedigen.

Bij aankomst is het dan wel nog even wachten op de wagen. Dit is vergelijkbaar met het wachten op je bagage in de luchthaven. Je weet waar het is, staat daar veel te lang te dralen en de andere reizigers te beloeren. Intussen probeer je te bedenken of het FIFO of LIFO zou zijn (het was dus LIFO dus laatkomers hadden geluk). 

Eindevaluatie: Auto op de nachttrein

Als je het vergelijkt met 800 km extra rijden en een pitstop in een hotel, iets waar wij voor boven de 1000 km altijd voor kiezen, is het tijd gespaard en comfortabel: geen files en de overblijvende kilometers zijn beperkt dus voor de kinderen al zo leuk.

Als je het vergelijkt met vliegen, verlies je wel wat meer tijd maar je slaapt en je hebt je eigen wagen mee.  

Wat is het budget? De brandstof en het hotel dat je uitspaart per wagen, komen op zo’n 250 EUR maximum. Een huurwagen en een vliegtuig voor 4 personen in het hoogseizoen: reken maar op 1000 EUR. Toch blijft het prijzig om de nachttrein te nemen en voor dat geld mag het misschien iets moderner en comfortabeler. We betaalden voor 4 personen per enkele rit, ontbijt inbegrepen in privéstandaardslaapwagen met de auto op de nachttrein in totaal 480 EUR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *