Rustigere ochtendspits

Binnenkort gaan we allemaal weer naar school. Hoe lang de vakantie ook duurde en waar je die ook doorbracht: het is een beetje zoals wakker worden na een goed feestje. Wil je het vakantiegevoel en de rust nog even vasthouden? Kies dan voor een rustigere ochtendspits.

Ontbijten tijdens een rustigere ochtendspits
Samen kunnen ontbijten net voor iedereen zijn weg op gaat

De weg naar een rustigere ochtendspits

Wij vertrekken hier ’s ochtends om kwart voor acht allemaal op een rustige ochtend. Op een minder rustige ochtend vertrek ik al om 6u10 en vertrekt de rest om half acht. We leerden de voorbije jaren met het hele gezin deze ochtenden zo in te plannen dat je niet op en top van de zenuwen staat van ’s ochtends 6u. Een rustigere ochtendspits waarbij er nog tijd kan zijn voor elkaar en elkaars verhalen: het is aan te raden voor iedereen.

Kernwoorden zijn echter wel: communicatie en planning. Bespreek het met het hele gezin: ook peuters kunnen al leren meedoen aan een rustigere ochtendspits met behulp van takenlijstjes (iconen) en kleuters leren al vroeg een klok lezen.

Tien tips voor rust in de ochtendspits

  1. Dek de tafel al ’s avonds.  Doe dat gewoon bij het afruimen van de avondmaaltijd.
  2. Leg de kleren klaar, van iedereen. Hoef je niet te zoeken in donkere kasten en is er geen discussie. Zo kan je ook tegelijk de boekentassen al klaar zetten.
  3. Bepaal ijkpunten. Wanneer zit je aan tafel, wanneer zit je in de wagen/op de fiets. Hier is 7u het moment dat iedereen aan tafel zit.
  4. Zet nu die ijkpunten vijf minuten vroeger in en communiceer die ook. Als je weet dat je om kwart voor acht in de wagen moet zitten, mik dan samen op twintig voor acht.
  5. Overloop samen de dag op voorhand, zodat er geen verrassingen zijn. Zwemzak klaar?
  6. Boterhammen in een brooddoos kunnen gerust een nachtje in de koelkast. Ook gesneden fruit doorstaat dat. De lunch kan eventueel via mealprepping al klaarstaan.
  7. Neem wat tijd voor jezelf, als dat kan. Sta vijf minuutjes vroeger op dan de rest, bijvoorbeeld.
  8. Als iedereen in de garage/op de oprit (veilig) /vastgegespt is in de auto: doe rustig nog een toertje door huis: hier een bed opmaken, daar een vuile handdoek wegnemen. Even stilte in het huis. Zo kom je ook straks in een rustiger huis toe.
  9. Neem tijd om samen met de gezinsleden die er zijn aan tafel te zitten.
  10. Veel te vroege peuters/kleuters? Zoek iets waarmee ze leren zich rustig bezig te houden. Zo staat het huis niet op stelten van ’s ochtends vroeg en kan jij op je gemak wakker worden.

Tot slot

Ben je er klaar voor? Stap voor stap en als het één keer niet lukt, probeer dan morgen opnieuw. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *