Waarom de IKEA nog altijd bij uitstek de kindvriendelijkste winkel blijft

Oktober dient zich positief aan: alleen maar zon. Tot nog toe hadden we slechts één dagje regen in onze buurt maar dat was uitgerekend net de dag dat de school een facultatieve vrije dag inlaste. Dit gecombineerd met de jongste die nog maar net hersteld was van de eerste herfstprik (lees: welkom terug, onderbroken nachten) en een echtgenoot die wel nog eventjes in het buitenland zat, zorgde ervoor dat ik al snel de conclusie trok dat we toch naar buiten zouden trekken, de regen door.

Op zo’n dagen is de IKEA maar een knipoog van ons verwijderd. Het was uiteraard Mobiele Maandag dus ik stapte, uitgerust met parapluutjes, drankbrikjes en picknickjes, de trein op met mijn twee kleuters. In Gent namen we dan de tram en gelukkig kwam de zon eventjes tussen de wolken door piepen toen we van de tramhalte naar de IKEA wandelden over een verkeersvrij nieuw aangelegd pad.

ikeaMijn idee was dat het superrustig ging zijn, maar als onze school een dagje gesloten is, moet ik altijd vaststellen dat de juffen vast ergens een onderonsje aan het doen zijn met andere scholen want er waren duidelijk nog veel kinderen die een dagje vrijaf hadden.

Na even wachten bij de ingang van Småland, waren er twee plaatsjes vrijgekomen. Intussen had ik al een aantal mama’s gezien die duidelijk opgelucht waren om hun hartedieven een uurtje in het ballenbad te kunnen achterlaten. Onze jongste kwam eindelijk aan de minimumlengte (hoera, hij is één meter hoog) en mocht dus ook de speelplek binnen.

Dat alleen al maakt dat IKEA de prijs verdient van meest kindvriendelijke winkel ooit. Ook als je de kinderen gewoon bij jou wilt houden of nadat ze uitgespeeld zijn in het ballenbad, staat de winkel vol met kleine zuiltjes waaraan de kinderen even kunnen spelen, bijvoorbeeld aan de kassa’s of aan de klantendienst, typisch die plaatsen waar je lang moet wachten.

Een tweede reden zijn de toiletten. Volwassenen zonder kinderen gaan hier vreemd van opkijken, maar niets zo leuk als met de kinderen naar het toilet gaan in de IKEA. Twee toiletten samen in één hokje, één klein, één groot. Kan je lekker tegelijk een plasje doen. Handjes wassen is ook een feest met lavabo’s op hun hoogte en een leuke spiegel.

Sinds kort kan je in IKEA naast de gratis IKEAfamily koffie ook kiezen voor de upgrade.

mac

In Gent is er immers een heuse barrista ingericht in stemmige kleuren. Ik besloot dan ook dat ik mezelf op die upgrade mocht trakteren. Het was net na de middag dus de file viel mee maar in het restaurant stonden er toch nog veel klanten aan te schuiven voor de befaamde balletjes. Deze plek is ook een zaligheid voor ouders met kinderen: beetje lawaaierig maar wel met aangepaste stoelen en bestek, een kroon en kleurpotloden, een kleine speelplek in het midden en, als kers op de taart, een ijsjesmachine waar de kinderen helemaal zelf hun softijsje kunnen halen. “Balletjes gaan eten”, is bij ons dan ook een synoniem geworden aan een fijne gezinsuitstap die tegelijk budgetvriendelijk blijft met echt waar voor je geld.

Daarop aansluitend, nog een budgettip. Een voordeel van mobiele maandag is immers dat je de vinger op de knip houdt, want je kan nu eenmaal geen twintig in elkaar te plaatsen meubelen meezeulen op tram en trein. Komt handig uit na de dure septembermaand.

Er is altijd wel iets klein dat je meeneemt naar huis, vb. uit de Zweedse shop maar in feite is de IKEA alleen al voor het restaurant een uitstapje waard. Gaan eten bij de IKEA, een heuse kindvriendelijke ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *