Tussendoorvakanties in een bungalow

Je moet weten, mijn man was altijd lyrisch over de tussendoorvakanties die op hij op CenterParcs spendeerde met zijn ouders en broer. Als waterrat kon hij daar zijn hart wel ophalen, dus dat kon ik nog begrijpen voor de rest vond ik het er nogal een afgeleefde bedoening in een bos.

Met kinderen te krijgen ben ik er wel warmer voor geworden, alhoewel ik nog steeds kritischer rond me kijk dan de rest van het gezin. Ik ontdekte echter wat het geheim was van deze parken: écht even samen, de slogan ook van CenterParcs. Het is doorheen het jaar even een uitstap waar de kinderen écht centraal staan en waar huishouden, werk en smartphone aan de kant blijven. 

Anders dan op onze zomerreizen, waar we een mix tussen cultuur en kindervertier bewaren, gaat hier de voorkeur volledig richting activiteiten. In een week-end thuis zijn er ook mooie momenten, maar er zijn ook boodschappen, huiswerk, de was en de plas.

Intussen deden we al een aantal tussendoorvakanties op zo’n park dus ik geef graag even onze bevindingen mee.

1. Vossemeren: de eerste en in België denk ik de mooiste, al zijn de basic huisjes wel afgeleefd (er is een renovatie op komst, zegt men). Een centrale marketdome met de typische restaurants, het subtropisch zwemparadijs en verder veel buitenactiveiteiten. En een tip: als je met één kleine baby reist, kan je de 2persoonsvip-chalet huren: de badkamer is ruim genoeg voor een babybed (ik kan intussen een waslijst geven aan plaatsen waar de badkamer of de inloopdouche ruim genoeg is voor een babybed)
2. Erperheide: ook in België en wat deze wel meer te bieden heeft dan Vossemeren is het indoorspeelparadijs(wij doen dergelijke parken eigenlijk quasi altijd in slechtweerperiodes). Het is een grote indoorspeeltuin met de obligate tearoom eraan gekoppeld. Het is echter wel heel groot: ik kan me voorstellen dat met peuters dit nogal overweldigend is. Ik kan zomaar veranderen in een overbezorgde moeder op zo’n plekken en wil constant mijn oog op hen hebben en dat is door de opbouw niet zo gemakkelijk hier. Sorry aan het gezelschap dat met mij een koffie wou drinken en ik dus niet in de ogen keek.  Het ontbijtbuffet is een aanrader en wil je een gourmet doen op je huisje, dan bestel je best voor één volwassene minder (en geloof me, wij waren met grote eters).
3. Meerdal, net over de grens met Nederland. Deze deden we met een baby van zes weken en zijn zusje van 1,5. Zoals overal was het mogelijk om alle babyspullen daar te voorzien, handig als je met een kleine auto rijdt. Ook daar waren de huisjes inmiddels wat verouderd (die vinyl geeft toch altijd een sjofelige indruk) maar voor de rest puur genieten en mooie momenten. Het was daar dat we de fietskar voor het eerst gebruikten en we werden fan.
4. De Vers: dit kleine Landal park is best ook een aanrader als je het liever kleinschalig hebt. Het zwembad is kleiner en eenvoudiger dan het kleinste gemeentelijke zwembad in een plattelandsgemeente maar er is een indoorspeelplekje naast het “Grand café”-stijl restaurant en er zijn veel volledig nieuwe huisjes.
5. Port Grève: dit was het enige strandpark dat we al deden maar het liet me wel verliefd worden op Zeeland. Nauwelijks faciliteiten maar de prijs is dan ook in lijn en je kan zalig uitwaaien aan het Grevelingenmeer. Er is een klein zwembad en een binnen- en buitenspeeltuin.
6. Het Vennenbos: Deze deden we met de fietsen van de kinderen mee en zelf huurden we ook elk een fiets. Op grotere parken is dat sowieso een aanrader. Heel mooi zwemparadijs: di tis een oude CenterParcs en je merkt dat nog aan de opbouw van het park. Verder alle klassiekers die je op zo’n domein verwacht, inclusief een leuk labyrinth.
7. Hellendoornse berg: dit deed ik in de herfstvakantie, zonder mijn echtgenoot (die naar het buitenland moest). Ik koos dan ook bewust voor een park met een indoor speelplek en een gewoon zwembad (met 2 kinderen die nog niet volledig zelfreddend zijn in het water) maar met gerenoveerde huisjes. Dat is zo’n beetje mijn dingetje: wij wonen in een niet zo grote maar wel volledig vernieuwde en propere stek en dan wil ook graag dat gevoel op vakantie. Ik nam een kindercottage, dat was de eerste keer maar mogelijk ook de laatste, omdat ze dit eenvoudigweg al wat aan het ontgroeien zijn (help, ik word oud). Al was de privé trampoline in de tuin wel een schot in de roos, net als de mooi ingerichte speelkamer. Mooi park met doodloopweggetjes waarlangs de huizen liggen, niet zo groot en ideaal qua voorzieningen: restaurantje, activiteiten, ballenbad, … En dat het zwembad niet subtropisch was, daar kloegen ze niet over: we leren hen dan ook tevreden te zijn met eenvoudigere zaken. Als je een tussendoorvakantie al eenvoudig kunt noemen: ook daar worden ze regelmatig mee geconfronteerd. 
8. Deze hield ik bewust voor het laatste. Drie jaar geleden was mijn echtgenoot ook weg in de herfstvakantie en ging ik met mijn eerste en tweede kleuter naar Drenthe voor Hof van Saksen. Dit park is eigenlijk van Landalmaar door de hoge kwaliteitseisen, brengen ze dit park onder zijn eigennaam naar voor in de externe communicatie. Het park is de beste vijfsterren van Landal en CenterParcs samen, naar mijn mening. Het was volledig nieuw, mooi en tegelijk authentiek. Het zwembad was toen nog kleinschalig en intussen ook omgevormd tot subtropisch paradijs. Een hele mooie, overzichtelijke indoor met een aangename tearoom voor de ouders maakt het kinderaanbod compleet, bovenop een leuk workshopgamma en buitenactiviteiten. Wat me vooral opviel, was de ingesteldheid van het personeel. Je had een snackbar maar ook een toprestaurant waar kinderen welkom waren, zonder dat je op disney-afbeeldingen keek of naar gejengel luisterde. Er was een buffetrestaurant met een prachtig ontbijt en ernaast een kleine speelkamer. Iets zorgde ervoor dat het allemaal rustig verliep. Het was op restaurant gaan met kinderen in alle rust, zonder dat je zelf als volwassene aan kwaliteit moest inboeten.

De natuur is ook alom aanwezig maar het is ook een heel open weids park, zoals die andere in het noorden van Nederland. 

Het blijft voor mij de top van de top en ik wil er zeker nog eens heengaan als de kinderen nog een klein beetje groter zijn (en dan wel met echtgenoot).

We zullen zeker nog enkele keren dergelijk park tussendoor bezoeken. Tenslotte zijn de jaren geteld, het is zoals met Sinterklaas: afhankelijk van hoeveel verschil er tussen de kindjes zit maar doorgaans doe je dat niet meer dan 10 keer op zo’n grootse manier. Eens de kinderen richting middelbaar gaan, zullen ze wel minder staan springen voor deze parken dus laat ons er maar nog enkele keren van profiteren.

Wat zijn jullie ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *