Hoe op reis gaan met vier en slechts 2 middelgrote koffers

We trokken naar de VSA en wilden zo lichtgepakt mogelijk doen. Hoe we dus zolang rondtrokken met slechts twee koffers, lees je hier.

Toen we geschikte vluchten zochten voor onze reis naar de VSA (zijnde rechtstreeks met een goede maatschappij en betaalbaar), vonden we een goede vlucht via Air France vanop Parijs. Bij het boeken ontdekten we dat we de optie kregen voorgeschoteld om zonder bagage te gaan en dit kon je kiezen per persoon. Omgekeerd geredeneerd kon je dus stellen dat 1 valies 150 EUR kostte.

We wisten dat één koffer te weinig zou zijn (zo realistisch zijn we toch wel) maar als je 150 EUR kunt besparen door slechts 2 koffers mee te zeulen in plaats van de initieel geplande 3, was voor ons de rekening snel gemaakt.

Bovendien wisten we dat we per trein naar de luchthaven zouden gaan: als je dan 2 kinderen in de gaten moet houden en nog wat handbagage bijhebt, wordt 3 koffers laten trekken door 2 volwassenen gewoon onpraktisch (of in het West-Vlaams: “tsjolen”).

We zijn altijd al lichte reizigers geweest, dat moet ik wel toegeven. We gingen met een groep vrienden op citytrip naar Berlijn met elk een rugzak en keken verbaasd naar onze medereizigers hun stapel. Onze rondtrektocht in Zweden deden we met een peuter en kleuter in een auto die niet groter was dan een Golf en zonder koffer op het dak. En gezien de grootte van je kinderen omgekeerd evenredig is met het volume spullen om mee te zeulen, moet je dan al eens nadenken wat je meeneemt.

Enkele tips van onze kant:

  1. Observeer wat je draagt thuis, tijdens een werkweek of een weekend. Je outfits worden uiteraard bepaald door het type vakantie. Een strandvakantie verlangt nog minder dan onze ontdekkingsrondreis. Al is het zelfs als je dagelijks op stap gaat, mogelijk om niet heel je kleerkast mee te nemen. Thuis draag je soms twee dagen een outfit, waarom zou dit niet lukken op vakantie?
  2. Combineer en shop wijs: zorgt dat je enkele stuks in je kast hebt liggen in neutrale kleuren (denk aan de capsule ideeën van deze slimme dame) en dan kan je onderling combineren. Want die donkerblauwe short kan mogelijk nog een dagje langer mee dan je bezwete t-shirt?
  3. Kies de juiste outfits: ga je veel wandelen of fietsen en wens je dus mogelijk dagelijks je t-shirt te vervangen? Investeer dan in enkele sport t-shirts zoals die van Decathlon. Die zijn zo handig van textuur dat je ze in de kleinste hoekjes kunt proppen zonder een rimpeltje te zien en je zweet er minder in dan katoen. Of wollen sokken! Wablieft? Ja, ga wandelen met fijne wollen wandelsokken. Die drogen ’s avonds zo mooi uit dat je die 2-3 keer kunt aandoen, zelfs ik 🙂
  4. Welke schoenen wanneer? De fashionista’s krijgen vast een hartaanval maar wij vertrokken dus met 4 voor bijna 3 weken op vakantie met 8 paar schoenen… In totaal. Uiteraard vertrokken we met onze wandelschoenen aan (hoe hard was die investering de moeite waard!). In de koffers hadden onze kinderen hun sandalen en voor mijn echtgenoot was er één paar sneakers. Zelf kocht ik al enkele jaren terug een paar lederen platte sandalen: past bij alles en dat neemt echt geen plaats in je valies in.
  5. Verzorgingsproducten kunnen ook best wat plaats innemen. Vroeger had je de fameuze beautycase maar met de nieuwe handbagagecontrole zie je dat toch niet veel meer. Zelf ben ik niet zo aan make-up op werkdagen dus zeker niet op reis (eigenlijk enkel bij belangrijke presentaties). Toch heb je wel wat nodig, zeker als je geen gebruik wilt maken van de kleine plastic flesjes op hotel. Wij hebben van de Hema een doorzichtig zakje met kleine flesjes. Daarin tank ik onze shampoo en douchegel over. Ideaal voor de periode dat we op vakantie zijn. Wat ik ook vaak doe, is een periode voor de reis al producten wegleggen: een tube tandpasta die bijna op is, een stuk zeep dat ferm geminderd is: als ik inschat dat het precies genoeg zal zijn voor op reis, neem ik thuis al een nieuw stuk en leg ik die oude klaar voor op reis. Ook ons parfum wordt overgetapt in van die kleine flesjes. En de kleine flesjes van bij Hema worden verder gebruikt doorheen het jaar om naar de sportclub te gaan, dus wij tanken eigenlijk heel het jaar over. Zo kan ik grote literverpakkingen thuis kopen zonder dat we inboeten op comfort.

Op die manier konden we toch enigszins licht reizen, ook tijdens de vele verplaatsingen. Geen overbodige luxe en alles wat je niet meehebt, kan je niet vergeten tijdens het veranderen van overnachtingsplek.

En de handbage? Elk een goede rugzak en wij beide als ouders een retro-heuptasje. Al hadden we de rugzak van de jongste misschien wel wat te goed gevuld, want op de terugweg schrok hij zodanig van een fietser die uit het niets opdoemde, dat hij pardoes achterover viel op de grond.

En jullie, hoeveel valiezen dragen jullie mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *