Vijf leuke uitstapjes

Op zoek naar een leuke dag-uit met je kinderen of met jezelf? Aan inspiratie vast geen gebrek op websites allerhande. Check je ook eens de website van de Gezinsbond? Altijd leuke tips.

Ik post even mijn favorieten van het voorbije jaar.

 1. Het kindermuseum in Elsene. Een kindermuseum is een wereldwijd netwerk dat kinderen op een intuïtieve manier zaken bijleert over de Grote Wereld. Op dat moment liep de tentoonstelling rond Gevoelens. Denk: uitproberen en overal aanzitten. Denk niet: Technopolis: meestal zijn de zaken gericht op de wereld, nationaliteiten, samenleven en gevoelens. Pik ondertussen ook eens de buurt mee: beetje yuppie maar mooi en klein met leuke, lokale winkeltjes en bars.Kindermuseum Elsene
 2. Trainworld: in Schaarbeek en natuurlijk ga je daarheen per trein. Ideaal voor een regendag en voor kinderen met interesse in voertuigen en verkeer. Heel leuk, al vond ik de toegevoegde waarde van de Lego-experience nogal overroepen. Onze kinderen vonden het een super dagje. Reken wel dat je langer dan een halve dag nodig hebt om het museum rond te gaan, zelfs als je er sneller overgaat dan de eerste beste NMBS-adept.
 3. Red Star line museum in Antwerpen. Had ik al aangekondigd een tijdje terug. Echte topper en bij ons ook in te kaderen rond de reis deze zomer: we gaan richting Amerikaanse Oostkust dus zullen dan zien waar al die “gelukzoekers” die hier vertrokken, daar aankwamen. Altijd goed om hen te motiveren als we daar Ellis Island bezoeken. Best wel pas te doen vanaf het eerste leerjaar en lekker educatief door te trekken rond actua themata zoals migratie vandaag.
 4. Het huis van Alijn. Toppertje in centrum Gent. Een soort Bokrijk maar dan binnen: mooie verzameling van volksgeschiedenis in de 20ste eeuw en leuk om kinderen te tonen hoe hun (over-)grootouders leefden, woonden en werkten. Je hebt daar af en toe speciale (Vlieg)rondleidingen die de moeite waard blijven. Bovendien gericht op heel inclusief onderwijs: slecht-ziende en slecht-horende mensen krijgen heel veel extraatjes qua beleving en ook voor autistische bezoekers is er een speciaal traject. Een kleine variant hierop is trouwens te vinden in het René Declercq museum in Deerlijk. En voor je vraagt waar dat ligt: Niel Destadsbader is dus vandaar, he, mensen.
 5. Het park dichtbij je huis. Meer en meer apprecieer ik om met de kinderen thuis onder mijn kerktoren te blijven. Beginnen ze zich wat te vervelen, dan is er wellicht een park dichtbij jou met een glijbaan. Hen leren dat ze “gewoon thuis” ook dienen te appreciëren.

Ben je op vakantie in Europa? Dan lijst ik even onze toppers verder weg voor je op.

 1. Giverny, het dorp van Monet tussen Parijs en Normandië.
 2. Nemo in Amsterdam.
 3. Legoland, het originele dan wel 🙂 in Denemarken
 4. Het Ikea museum in Zuid-Zweden: topper voor Ikea-lovers of designliefhebbers: het mag dan misschien geen trend-setter maar een trendvolger zijn: je kan er niet omheen dat Ingvar Kamprad de meubelsector voor altijd veranderde.
 5. Het automobielmuseum in Turijn: alleen al voor de lopende band waar je het productieproces van een wagen kunt volgen.

En ook: de vele picknickplekjes die je gewoon zelf vindt. Als je even kijkt. Geniet! en deel gerust enkele tips.

 

 1. parkje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *