Over ecologisch mobiel en zo

In deze tijden van klimaatmarsen en verschillende online discussies over de zin en onzin van klimaatacties, krijg ik vaak de vraag waarom ik alles met het openbaar vervoer doe.

Over de voorbije 12 maanden bezocht ik om professionele redenen volgende steden: Londen, Parijs, Breda, Luik, Hasselt, Antwerpen, Gent, Kortrijk, Charleroi, Namen, Brussel, Leuven, Amsterdam, Mechelen, Tienen, …

Als ik dit zou per auto gedaan hebben, zou mijn groen geweten nu al lang blauw kleuren. Bovendien, en dan zie ik de petrolheads op mijn werk al eens meewarig kijken, hou ik niet van rijden tijdens de week. De macho’s denken dan al vaak dat ik weer een vrouw ben die niet kan rijden. Integendeel, ik hou ervan om met mijn sportieve bolide in het weekend die verkeerswissel net iets té sportief te nemen.

Echter, in de week sta je stil. Terwijl ik dan in de file zou staan sudderen, loopt mijn mailbox verder vol. Op het openbaar vervoer beheers ik gewoon zelf verder mijn e-mails en kan ik in een meestal rustige manier verderwerken.

Het is ecologisch niet verantwoord om die verplaatsingen met een diesel te doen als er een ecologisch alternatief voorhanden is. En dat is er in ons welvarend land heel vaak.

Uiteraard zijn er al eens vertragingen en gemiste aansluitingen. En die grote rampscenario’s van vastzitten op een trein, een zelfmoord meemaken of een defecte trein voor je hebben: been there, done that.

Het vreemde is dat het de niet-pendelaars zijn die dat het meest onthouden.

Niemand zal immers ’s ochtends op het werk aankomen en zeggen dat zijn trein best wel op tijd was die ochtend. Als er echter vertraging optrad, zal iedereen het geweten hebben.

Dus ik maakte even een infographic. Als ik op die vijf antwoorden een “ok” antwoord, dan ga ik per openbaar vervoer.

Ik ben ervan overtuigd dat, als de mensen allemaal deze infographic zouden gebruiken en tenminste het openbaar vervoer zouden gebruiken als ze op 2 van de vijf antwoorden positief antwoorden, er al heel wat minder files zouden zijn. En heel wat minder CO2 uitstoot.

Doe je mee?Presentation2

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *