Over ecologisch mobiel en zo (2)

Vorige keer gaf ik jullie hier mijn eigen ontworpen infographic mee.

Presentation2Ik licht die graag nog even toe.

1. Twee mensen-regel. Dit is een economische reden: als je met 3 volwassenen een verplaatsing moet maken, zal het meestal economischer zijn om samen te rijden. Het is echter ook ecologisch: ik vind het echt wel zotjes om alleen een grote afstand af te leggen die mogelijk is met het openbaar vervoer. Met twee wordt het limiet, met 3 is het al eens efficiënter/verdedigbaar dat je het per wagen doet. Ook met de kinderen laat ik die regel gelden: ik ga sneller per fiets en trein gaan als het enkel met één kind is dan 2. Alhoewel ik heel vaak het openbaar vervoer met beide neem ook. Het is alleen iets… pittiger. Alhoewel het deugddoend is om te zien dat onze kinderen intussen de auto niet als eerste vervoermiddel zien.

2. Het openbaar vervoer is in ons land helaas nog niet zo georganiseerd dat je voor 6u ’s ochtends of na 21u ’s avonds nog goede verbindingen hebt. Dus dat moet je wel in ogenschouw houden als je je verplaatsing gaat inplannen. Gelukkig zijn de meeste business-zaken wel gepland in de gewone kantooruren.

3. Alles heeft zijn grenzen 🙂 Ik neem graag het openbaar vervoer maar als je in een congrescentrum moet zijn dat op 3km van een enigszins frequent bediende bushalte ligt, is het balen en een carpooler zoeken geblazen. Al verbetert ook daarin stilaan ons autoverslaafd aanbod: deelfietsen en Uber kunnen alleen maar helpen om de laatste kilometers van je station naar je bestemming te overwinnen! En mijn plooifiets, maar daarover later meer.

4. Dit is gelinkt aan het vorige. Ik wil gerust twee overstappen per trein nemen en dan nog een ander type vervoer (bus, tram, taxi, …) maar als het meer dan dat wordt, moet je wellicht echt wel in het midden van de Ardense bossen of ver weg op een Limburgse mijnsite een presentatie gaan geven en bespaar je jezelf beter de stress.

5. Er zijn veel oplossingen mogelijk. Ik heb al vele kilometers afgewandeld in mantelpakje en sneakers om dan snel hakken aan te schieten vlak voor ik de aula binnenstap alsof ik uit een doosje kom (hoop ik). Soms moet je echter én een laptop én bagage én flipchart meezeulen. En dan wil ik niet binnenkomen als een kleine lastezel. Gelukkig komt dit maar zelden voor.

Als ik dus geconfronteerd wordt met meer dan 3 nee’s, herbekijk ik even mijn traject. Als er niet aan te ontkomen valt, ga ik dan op zoek naar een carpooler.

Dit gebeurde het voorbije jaar drie keer en telkens vond ik een carpooler. Je ziet, het vraagt wat denkwerk maar je krijgt er zoveel voor terug. Zelf de wagen nemen, was nog niet nodig. Nochtans reis ik voor mijn werk continu het land af. En soms ook de omliggende landen.

Mijn droom is dat mensen allemaal even deze lijst bekijken. Eerlijk zijn met zichzelf. En gewoon bij een volgende verplaatsing even zien of ze vijf ja’s hebben. En indien zo, het eens proberen.

Ik weet het, er zijn veel jobs waar dit gewoon niet kan. Als je op vier verschillende plaatsen moet zijn. Als je koffer vol zit met demo materiaal…

Maar mocht iedereen het al eens bekijken en eerlijk zijn wanneer het eigenlijk wél kan…

Het zou al veel files wegnemen, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *