Over lente-, communie- en nog zo’n feesten

Binnenkort viert ons oudste haar groeifeest. We kozen hiervoor symbolisch de datum zeven jaar na haar geboortefeest.

Graag deel ik even enkele tips. Laat ons hopen dat de tips mij ook helpen voor een mooie herinnering aan een fijne dag.

  1. Locatie

Dit is een heel persoonlijke keuze. Niemand kan die voor jullie maken en niemand hoeft een ander te veroordelen om de keuze. In elk van beide keuzes dien je vroeg genoeg aan de voorbereidingen te beginnen, want zelfs als het thuis is, dien je er vroeg bij te zijn. Wij kozen voor een tuinfeest bij ons thuis, omdat ik persoonlijk vind dat het op die leeftijd nog een zekere charme heeft. En ook omdat ikzelf 10 jaar geleden enkel toestemde op dit vrijstaande huis met een voor mij iets te grote tuin (al dat onderhoud! Ik wilde een stadstuintje) onder de voorwaarde dat we dan tenminste één tuinfeest gingen houden.

2. Budget

Ik hoor jullie al denken. Dien je niet eerst budget te bepalen en dan locatie? Volgens mij niet. Want je kan het op locatie ook in een goedkopere formule doen en je kan thuis echt wel zot gaan. Ooit al op een trouwfeest in een tuin geweest dat tot een sprookjeshof werd omgetoverd, inclusief pinguïnmannen die de paraplu ophouden langs het pad naar de toiletten? Ik wel. Je kan dus niet zeggen dat het ene het andere uitsluit.

Bepaal met je partner het maximumbudget. Mik dan, net zoals bij (ver)bouwen naar een eerste subtotaal dat 10% lager ligt dan dat maximum. Op het einde zijn er immers altijd extra uitgaven die de teller doen tikken.

Bepaal dan met de natte vinger (of via Google) hoeveel jullie willen besteden aan de subposten en kijk of je er komt. Opnieuw, een heel persoonlijke keuze.

Welke subposten zijn er zo allemaal?

Op locatie moet je rekenen op een prijs voor het menu per volwassene en per kind, eventueel nog toe te voegen versiering, fotoshoot indien gewenst, uitnodigingen en bedankjes en dan moet het gezin nog gekleed worden.

Bij je thuis moet je daar nog aan toevoegen een eventuele vaste kost voor de traiteur, huur voor servies, bestek, glazen, tafels, stoelen, tenten, tafellinnen, springkasteel of ander amusement. Ook nog eventueel drank, personeel, en wat bloemen.

3. Stel je prioriteiten

Wil je een feest waar je zelf niets hoeft te doen? Reken dan voldoende personeel in als je het thuis doet. Let je liever op je budget? Bespaar dan op je gasten: wil je echt die oom van het zevende knoopsgat erbij? Doe alles dan zelf. Je kan een prachtige buffettafel samenstellen en zelf ok genieten van het feest.

Bovenal: zorg ervoor dat het jullie feest wordt, hoe jullie het wensen en hoe het feestbeest in kwestie het ziet. Trek je dus niets aan van de wedren naar de meest ogen uitstekende belevenissen.

Hopen jullie even mee op mooi weer op het groeifeest van onze grootste schat?lentef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *