Review over elektrisch autorijden: eerlijk verslag

Ik geef hieronder een review over elektrisch autorijden. Intussen is het immers al zes maanden dat we onze elektrische auto ophaalden. Hieronder geef ik mijn eerlijke visie . Hoe valt het mee, waar liepen we tegenaan en ben ik tevreden?

Waarom een review over elektrisch autorijden?

Het ligt nog altijd onder vuur en je hebt felle voor- en felle tegenstanders. De productie en duurzaamheid van batterijen zijn niet onbesproken en er zijn veel fake news berichten over in vlam opgaande Tesla’s.

Echter, gezien ik toch wel zo ecologisch mogelijk probeer te leven, vond ik het bij de keuze van een nieuwe bedrijfswagen een plicht om niet opnieuw vijf jaar met een fossiele brandstof zuipende wagen rond te rijden.

Want inderdaad, het is een bedrijfswagen. Dan is het wel makkelijk, zal je denken. Nu moet je wel weten dat ik hierdoor een kleinere wagen kon nemen (om binnen budget te blijven) dan één met een fossiele brandstof. Toch vond ik, net omdàt wij met een bedrijfswagen rijden, we zeker de fiscale voordelen moesten benutten want voor particulieren is de kostprijs een harde noot om te kraken.

Ook belangrijk om weten is dat het de enige wagen in het gezin is. Er is dus geen diesel-alternatief voor lange afstanden.

Onze keuze

We kozen een Volkswagen ID4. Qua design iets groter dan gehoopt, qua comfort groot genoeg voor een gezin. We zijn geen SUV-lovers maar hebben soms wel een grote koffer nodig dus dit leek ons de beste keuze binnen ons budget. Deze review over elektrisch autorijden is uiteraard uit eigen naam en zonder enig voordeel voor mezelf geschreven.

De wagen kan in werkelijkheid 400km rijden. Dit is gerekend bij normaal rijgedrag op een niet al te koude lentedag. Het zakt naar 380 in de winter en in de zomer kan je wel eens een rijbereik zien van 420-30 km en dat is ook de werkelijkheid.

De overstap

Belangrijk om weten is dat wij thuis een eigen oprit hebben en ik binnen het budget een laadpaal kon bekomen. Dat is al een belangrijk voordeel voor ons en zorgt er ook voor dat ook ik me vragen stel hoe we in de toekomst met meer elektrisch gaan rijden. Als je in een appartement woont of in een rijhuis in de stad, kan je niet zomaar ‘s nachts bijtanken.

We kwamen van een prima Skoda, handgeschakeld op benzine. Die al enige jaren op de teller was en basic was ingericht, het was een (lange) aanloopwagen. De overstap naar een elektrische auto is dan sowieso een trip naar de toekomst. Het automatisch rijden was geen probleem, dat hadden we al gehad. Echter is het moeilijk om in het begin niet afgeleid te zijn door alle knopjes en snufjes. De wagen probeert op vele vlakken slimmer te zijn dan de chauffeur waardoor je ergens het gevoel hebt je stuur een beetje te moeten delen. Dit went evenwel snel.

Je wordt wel bij het in- en uitstappen en op je dashboard geconfronteerd met het aantal kilometers. In een wagen op fossiele brandstoffen staat er niet continu hoeveel rijbereik je nog hebt. Bovendien weet je ook dat met een volgeladen tank je snel 7-800 kilometer kan rijden en je vindt op elke hoek een tankstation. Je moet dus wennen aan die lagere cijfers op je dashboard.

Ons rijgedrag

Wij rijden zo’n 550-600 km per week. Deze zes maanden, onze roadtrip door Tsjechië uitgesloten waren best standaard, behalve dat we een weekendje naar de Somme, tegen Normandië gingen en een weekendje naar Virton. Daarbij was er één keer een dag dat ik 550 km op één dag moest rijden omdat ik op één dag drie steden in Nederland bezocht voor het werk. Deze dag verliep vlekkeloos en zonder snellader.

Enkele vooroordelen ontkracht over elektrische auto’s

Er circuleert op Internet een filmpje van iemand die het land wenst te doorkruisen en dat niet lukt. Koren op de molen voor tegenstanders van elektrisch autorijden.

Natuurlijk kan je niet eindeloos rijden. En bij grote afstanden, moet je eens laden. Hierbij echter enkele opmerkingen op veel gehoorde vooroordelen. Daarbij geef ik je ook enkele tips hieronder.

  1. Je rijbereik is beperkt. Waar en onwaar. Hoe vaak rij jij op één dag 400 km? De gemiddelde afstand van een Vlaming naar zijn werk is 23 kilometer enkel. Reken daar nog wat extra bij voor boodschappen, kinderen halen, hobby’s en een Vlaming gaat dus misschien aan 75km per dag komen (en dan wellicht nog niet 5 dagen per week). Dat betekent dus dat je gemakkelijk 4 dagen alles kan doen in alle rust zonder te moeten laden.
  2. Je kan nergens laden. Dat klopt niet. Inmiddels zijn vele steden al beter geëquipeerd met normale snelheidsladers. Verwacht niet dat je daarbij van 20% naar 80% gaat in een half uur. Echter is ook Fastned zwaar aan het uitbreiden langs de autosnelwegen. Deze zijn ook steeds beter aangeduid en werken goed. Er is ook beterschap op komst qua verspreiding en betaalmogelijkheden.
  3. Je moet altijd volgeladen vertrekken. Tja, dat klopt. Zoals hierboven echter aangehaald en aansluitend op het vorige punt: als je thuis een laadpunt hebt, is dit geen probleem. Als je weet dat je een lange rit gaat doen, vertrek je gewoon aan 100%. ALs je zoals in het filmpje hierboven denkt dat je kan vertrekken naar de Ardennen met een thuis-stopcontact, ben je gewoon niet goed geïnformeerd. Als je weet dat je een lange rit gaat doen, vertrek jij dan op reserve?
  4. Je kan er niet mee op reis. Onzin. Het vraagt wat planning maar wij deden een autoreis in Tsjechië zonder problemen. Lees hier hoe dat ons verging.
  5. Je verliest er tijd mee. Ook onzin. Je moet het wat beter plannen maar 350 dagen van de 365 verliezen we net geen tijd want het tanken gebeurt thuis.
  6. Je moet alle luxe weer opgeven. Onwaar. Wij rijden altijd met airco of verwarming, met het glazen dak open, radio op en een gsm die ligt te laden. Zelfs op vakantie. Goed geïnformeerd zijn en de juiste apps, zie hieronder en zelfs in minder ontwikkelde gebieden komt dat goed.
  7. Je hebt altijd snelladers nodig. Onwaar. Hoe vaak gebeurt het niet dat je ergens enkele uren stopt? Toen ik één dag naar Amsterdam en twee andere Nederlandse steden moest, was ik twee keer drie uren in vergadering op een bedrijventerrein. Ik legde me daar aan en kon zonder tussenstop naar huis weer rijden ‘s avonds. Een snellader is vooral als je echt een hele dag moet doorrijden.
  8. Je kan niet langer 800km op een dag rijden. Onwaar. Rijd jij dan 800 km zonder pauze? Ook voor de elektrische auto hadden wij al de gewoon om elke 250km te stoppen. Kwartiertje benen strekken, wisselen van chauffeur, iets drinken, … Alleen doe je dit nu op niet zomaar elke autostop en moet je die op voorhand wat uitzoeken.

Enkele tips

  1. Wees voorbereid. Als je weet dat je een lange afstand gaat doen, laad dan tot 100%.
  2. Ben je ergens voor enkele uren in een stad, als je op weekend/doorreis bent? Zoek dan een 22kw. Terwijl die geparkeerd staat, wordt hij bijgeladen.
  3. Download enkele apps en zorg voor enkele laadpassen. Zo heb ik één zitten van Chargemap, VW, Numobi, gebruik ik de app van ABRP (a better routeplanner) en kan ik bij Fastned, Allego en EV box laden.
  4. Kijk op voorhand even waar in de buurt van je bestemming je kan laden.
  5. Op roadtrip, zoek je best hotels met laadmogelijkheid. Best checken op voorhand: het is niet omdat het op booking.com zo staat aangegeven, dat het klopt.

Besluit: review over elektrisch autorijden

Het vraagt eventjes een aanpassing om over te stappen naar een elektrische auto. Je hebt rijcomfort en een uiterst gedigitaliseerde auto verkregen maar in ruil vraagt het wel wat meer voorbereiding. Als je thuis een laadstation hebt en je je de gewoonte aanneemt om overal te laden als je onderweg bent, zal dit je 95% van de tijd geen kopzorgen geven. Het is een fijne manier van autorijden zelfs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *